Garáž, dílna, sklad. Co jim nesmí chybět?

Ať už jste profesionální řemeslník, nebo zapálený domácí kutil, zasloužíte si na svou práci bezpečné a dobře vybavené prostředí. Jaké nářadí a „udělátka“ nesmí chybět právě ve vaší dílně, víte samozřejmě nejlépe vy sami. Podcenit byste ale neměli ani výběr toho správného nábytku a doplňků. Protože bez nich by to nešlo.

Dílna není obývák

Od dílenského ponku nebo skříně na nářadí nečekáte módní design s krásnou naleštěnou deskou – vzhled zde opravdu není hlavní prioritou. Místo toho hrají prim praktická kritéria jako stabilita, odolnost a spolehlivost. Zapomeňte tedy na to, že byste si do garáže dotáhli vysloužilý stolek z tchyniny jídelny – potřebujete pevnou kostru a materiály, které něco vydrží.

Pořádný stůl je základ

Filosofie fortelnosti se odráží například v konstrukci stolů určených do dílny. Zpravidla jde „jen“ o tlustší desku z pevného materiálu (třeba z bukové spárovky) na bytelné kovové podnoži. Jediným estetickým dilematem je barva laku.

Prvním kritériem při výběru budou rozměry – jak velký stůl potřebujete? A na jaký máte v dílně místo? Nastavitelná podnož s sebou sice nese o něco vyšší cenu, otevře vám ale nové možnosti – u různých činností se optimální výška pracovní desky může lišit. Vaše záda vám za výběr té správné poděkují.

Na obzvláště těžkou práci zvažte model vyztužený čelní deskou.

A kam s vercajkem?

Už jste někdy hledali ten správný inbus v hromadě nářadí, šroubů, náhradních dílů a bůhvíčeho ještě? Je to otrava. Zdržuje vás to. A hrozí, že se o něco poraníte. Aby vám šla práce pořádně od ruky, je třeba mít ve věcech pořádek.

Podobně jako stoly se i dílenské skříně soustředí v první řadě na odolnost a funkčnost. Kovovou konstrukci jen tak něco nepoškodí a díky zámku můžete v dílně bez starostí nechat i dražší (nebo nebezpečnější) vybavení. Před dětmi či nenechavými kolegy bude v bezpečí.

Každý, kdo pracuje se spoustou klíčů, ocení kompaktní skříňky, kam jich může bezpečně a přehledně uložit několik desítek.

Fortel? Jo aha! Myslíte Fortelock

Do dílenských i skladových prostor, kde počítáte s nerovnoměrnou zátěží či prudkými nárazy, doporučujeme moderní podlahy Fortelock. Jde vlastně o velké puzzle z odolného PVC, které snadno a rychle namontujete na libovolný podklad (je-li bez větších nerovností).

Odměnou vám bude protiskluzný, všeobecně odolný povrch, po kterém nemusíte chodit po špičkách. A díky systému kanálků AirFlow se pod podlahou nedrží voda – plíseň nemá šanci.

K dispozici je hned několik typů, do dílny doporučujeme zejména řadu Industry, stavěnou na vysokou zátěž.

Rozšiřte své možnosti

Výš

Potřebujete občas pracovat ve větší výšce nebo něco vytáhnout z horní police? Dělat cokoli s rukama nad hlavou je nejen nepohodlné, ale taky nebezpečné. Zavolejte na pomoc schůdky – moderní hliníkové modely jsou pevné, relativně lehké a dají se složit, takže vám nezaberou moc místa, když je nepoužíváte.

Oproti klasickému žebříku se na schůdcích pohodlněji stojí, navíc je nemusíte o nic opírat. Nejvíce manévrovacího prostoru nabídne plošina na samém vrcholu, takže při výběru berte v potaz, v jaké výšce budete nejčastěji pracovat.

Dál

Máte v hlavě skvělý projekt. Dojdete na zahradu nebo na druhý konec haly s rozbrušovačkou, jenže ejhle – žádná zásuvka. S prodlužovacím kabelem na to budete připraveni. Variant je celá řada, liší se především délkou kabelu a počtem zásuvek.

Pokud pracujete s elektřinou venku, ujistěte se, že je „prodlužka“ pro venkovní využití uzpůsobena. Třeba s touto si poradíte i na velké zahradě.

Pohodlněji

Vedle nepostradatelného vybavení existují i různé vychytávky, bez kterých se sice nějak obejdete, s nimi ale bude práce snazší a příjemnější.

Mžouráte v šeru nebo marně hledáte úhel, ze kterého konečně uvidíte, kam patří ten malinký šroubek? Rozsviťte si na to! Na otravnou havěť si pro změnu posvítí odpuzovač hmyzu – uvidíte, že bez komárů se hned budete lépe soustředit.

Sklady, dílny i garáže často trpí nedostatečným vytápěním. V zimě vašim zkřehlým prstům vrátí zručnost elektrický ohřívač vzduchu. Klasikou jsou přímotopy a teplovzdušné ventilátory – Eurom Heat-Boost 1500 má dokonce i Bluetooth reproduktor, takže si můžete k práci pustit své oblíbené hity. Moderní alternativu pak představují infrazářiče, které jsou o něco hospodárnější a nevíří prach – ideální pro alergiky.

Zbytek už je na vás

Věříme, že s těmito tipy si dílnu, garáž či výrobní halu zařídíte tak, aby v ní byla radost pracovat.A když se řemeslo dělá s chutí, výsledky se vždy dostaví. Tak do toho – ukažte světu, co umíte.